Galetovec, 1.12.2018

Galetovec 1.265 m

PD Rašica
udeleženci: Sabina Be., Sabina Bo., Špela, Kristina, Simona, Mili, Miriam, Bogdan, Vesna, Marko, Vasja, Aleš, Jože, Vida, Andraž, Anja, Robi, Mihela, Klavdija, Sandi, KInč, Irena, Lucija, Katja, Hana, Tomaž, Jona, Nevenka, Lijana
trajanje: 5 h 20 min
višinska razlika: cca 850 m
dolžina: 12,7 km


Galetovec je vzpetina na robu pokljuške planote nad Bohinjsko Belo. Na to stran kaže vrtoglavo steno, ki je njen prepoznaven znak, viden od vsepovsod na Gorenjskem. Prav ta odsekani prepad je vzrok, da se Galetovec ponaša s tako izrednim razgledom.

Zlasti lep je razgled na Bohinjski kot z jezerom, ki leži tako rekoč pod nogami. Gora je širšemu krogu planincev precej neznana, kar je bil tudi razlog, poleg bližine ture, za precej veliko udeležbo.

Kar 29 se nas je nabralo. Po jutranji kavi na OMV Radovljica smo se odpeljali v Bohinjsko Belo, se čez vas zapeljali po čisto novem asfaltu in parkirali pri železniški postaji.

V planu je bila krožna tura in za začetek smo šli po zahodni varianti čez planino Za Jamo.






Od tam smo nadaljevali na vrh Galetovca. Vrh pravzaprav ni najbolj razgleden, razgledna točka je malo nižje.

In razgled je res izjemen. Pomalicali smo, pofotografirali razglede, na gasilsko sliko na vrhu pa pozabili.






Sestopili smo na sever in preko nekaj planin prišli do Iglice, vrha nekaj deset metrske stene nad  zgornjim delom vasi Bohinjska Bela. Med stenami Iglice teče potok Suha na katerem je 24 m visok slap čez navpično steno.



Nekaj metrov stran pa je strma soteska skozi katero so  bile nekoč speljane lesene lestve. Aprila letos pa so postavili kovinske lestve in po njih smo se spustili v vas.

Da ne bi umazali novega asfalta, smo do železniške postaje šli po kolovozu, na katerem smo naredili še manjkajočo gasilsko sliko.





Elegantno pri tej turi je bilo, da smo analizo ture opravili kar na izhodišču, v gostilni Batišt, nasproti železniške postaje.

Spisal Tomaž






Ni komentarjev:

Objavite komentar