Hoher Göll, Kehlsteinhaus (Orlovo gnezdo), 6.7.2019

Purtschellerhaus, 1692 m,
Hoher Göll, 2522 m,
Kehlsteinhaus (Orlovo gnezdo), 1834 m

udeleženci: Tomaž, Nevenka, Stojan, Kristina, Marko, Sabina, Vesna, Srečko, Antonija, Klavdija, Barbara, Sašo
trajanje: 10 h
višinska razlika: cca 1350 m


Ducat gornikov se nas je ob štirih zjutraj odpravilo na Hoher Göll.  Tokratna tura je bila ena redkih, kjer so številčno prevladovala dekleta. Narava in poti v edinem nemškem  narodnem  parku Berchtesgaden so tako izjemne, da so nekateri udeleženci turo ponovili.

Berchtesgaden ima zelo bogato turistično ponudbo, primerljivo z bližnjim bolj znanim Salzburgom. Najbolj znano je Orlovo gnezdo oziroma Kehlsteinhaus z neverjetnimi razgledi, darilo Hitlerju za 50. rojstni dan, ena redkih stavb, ki ni bila porušena v sklopu Obersalzberga, je bila leta 1952 preurejena v restavracijo.

Znamenito je tudi staro mestno jedro Berchtesgadna in tipična nemška pivnica Bräustüberl, iz leta 1645, kjer strežejo tradicionalno hrano ob litrskem pivu (superca).

Naslednja znamenitost je rudnik soli s podzemnim jezerom, ki je omogočil razvoj regije, skupaj z drugimi rudniki soli v Salzburgu, Halleinu in Hallstattu, je pa še edini odprt rudnik v regiji za turistične oglede.

Jezero Königssee je najgloblje bavarsko jezero, leži v dolini, omejeni z vrhovi gora Jenner, Hagen in Watzmann, ob jezeru se nahaja znana cerkev St. Bartholomä.

Watzmann, ki je z 2713 m središče nacionalnega parka  Berchtesgaden, je tretja najvišja nemška gora (za Zugspitze, 2962 m in Hochwanner, 2744 m) oziroma najvišji vrh, ki v celoti leži v Nemčiji. Pod Watzmannom v tesnem kanjonu reke Wimbach po skalni steni pada niz znamenitih slapov, podobnih prstom, Wimbachklamm.

Tura na Hoher Göll je bila v okviru PD Rašica organizirana že tretjič, podrobna opisa se nahajata v Tomaževem in Robijevem potopisu.

V Avstrijo smo se odpravili čez karavanški predor in malo pred Salzburgom na izvozu Hallein zapustili avtocesto in takoj za krajem Dürrnberg prečkali državno mejo med Avstrijo in Nemčijo.

Vožnjo smo nadaljevali po plačljivi panoramski cesti Rossfeld, do parkirišča (1520 m) nad sedlom Eckersattel (1413 m).  Voznika sta kombi odpeljala na parkirišče, kamor bomo sestopili z Orlovega gnezda.



Pot nas je preko dolgih stopnic vodila do koče  Purtschellerhaus, od koče pa je pot postala strmejša in zahtevnejša.

Na razcepu poti smo se odločili za desno varianto dostopa do grebena, od tu pa po poti, ki poteka ob meji med Avstrijo in Nemčijo, osvojili vrh Hoher Göll.

Po daljšem postanku, občudovanju razgledov in fototerminu smo se vrnili do mesta našega prihoda na greben in od tu nadaljevali po grebenu Mannl oziroma ferati Schusterroute.

Ferata B/C težavnostne stopnje je precej razgibana, saj poteka skozi nekaj tunelčkov in škrbin, konča pa se na koncu grebena, kjer je vrh Kehlstein.

Pod vrhom se nahaja stavba Kehlsteinhaus, bolj znana pod imenom Orlovo gnezdo, kjer smo si privoščili zasluženo pijačo. Pot smo nadaljevali z originalnim bakrenim dvigalom in prehodom 100 metrskega rova do parkirišča pod Kehlsteinhaus, od koder smo nadaljevali po ozki asfaltni cesti do kombija.

Tomaž je pri sestopu začutil močne bolečine v nogi, vendar je kljub temu poskrbel za prešerno vzdušje, saj so dekleta z učinkovito masažo noge učinkovito odpravila bolečino.

Analizo ture smo opravili v znani nemški pivnici Bräustüberl v Berchtesgadenu, od koder nas je čakala še dolga vožnja proti domu.

Narodni  park Berchtesgaden je tako privlačen, da bomo večino zgoraj opisanih znamenitosti bomo obiskali na naslednji turi gorniške skupine na Watzmann.

Spisal Saso





Ni komentarjev:

Objavite komentar