Ledenik Mölltal, 27.7.2019

Duisburger Hütte 2.572 m
Panorama Restaurant Eissee 2.800 m

Športno-kulturno društvo Modrin
trajanje: 4 h 35 min
višinska razlika: cca 600 m
dolžina: 8,6 km


Prišel je čas za vsakoletni izlet s športno-kulturnim društvom Modrin. Namenili smo se pogledati ledenik Mölltal. Tu je edino ledeniško smučarsko središče avstrijske Koroške in najbolj južno ledeniško območje Avstrije.

Bolj ko se je izlet bližal, bolj napeta je bila borba z vremensko napovednjo. In šele v petek, dan prej, smo izlet lahko dokončno potrdili. Zbrali smo se ob 6h zjutraj v Tivoliju in se z avtobusom odpeljali v Avstrijo.

Preko Karavanškega tunela, Beljaka in Špitala do odcepa za dolino reke Möll. V kraju Blato (Flattach) smo zavili proti spodnji postaji ledeniškega vlaka. Pri spodni postaji smo parkirali, kupili karte in se vkrcali na vlak.

Mölltaler Gletscher Express je podzemni vlak, ki na 4.700 m dolgi progi premaga 1.000 višinskih metrov, v 8 minutah. 20 minut pred 10 uro smo se v sončnem vremenu izkrcali na srednji postaji. Od tu smo šli peš, vaj večina.

Vreme je lepo držalo, ko smo se vzpenjali do koče Duisburger Hütte.

Tu smo naredili pavzo in nato nadaljevali do restavracije Eissee. Tej restavraciji se vidi, da je na smušišču, vse je ogromno in namenjeno masovnemu sesanju denarja iz denarnic gostov.




Vreme je še kar držalo in privoščili smo si enourno pavzo. Pivo je  4,50 €.

Po pavzi smo sestopili nazaj, do jezera Hochwurtenspeicher  po isti poti. Da smo se izognili sestopu po strmem smučišču, smo tu zavili na cesto, ki gre precej okoli.

Mimo jezera Weißsee in hotela Weißseehaus smo sestopili nazaj do srednje postaje. Počakali smo še zaostale udeležence in koo smo bili zbrani vsi, smo se napotili v notranjost postaje.

In ravno takrat so se pojavile prve kaplje in ko smo bili vsi pod streho, se je pošteno ulilo.

U nulo smo izkoristili vreme. Do našega prihoda v dolino se je ploha že umirila in tako smo se v miru vkrcali na avtobus in se odpeljali v Slovenijo. Lepo preživeta sobota.

Spisal Tomaž







Ni komentarjev:

Objavite komentar