Veliki Draški vrh, 22.1.2022

Veliki Draški vrh 2.243 m,
Planina Konjščica 1.438 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Janez, Jana, Marjan, Maks, Sašo, Antonija, Klavdija, Sandi, Tomaž, Deja, Matjaž
trajanje: 6 h 55 min
višinska razlika: cca 1.100 m
dolžina: 11,9 km

Ker je oktobrska tura GS na Spalla del Duranno odpadla, smo jo nadomestili sedaj s turo na Veliki Draški vrh. V jutranji zarji smo se pripeljali na izhodišče na Rudnem polju.

Tu je ravno potekalo odprto evropsko prvenstvo v biatlonu za mlajše člane. Ob tej uri tekem še ni bilo, varnostniki pa so se ukvarjali s pobiranjem usmerjevalnih ograj, ki jim ga je podrl nočni orkanski veter.

Pri postavljanju ograj smo jim pomagali tudi mi, potem pa smo v precejšnem mrazu začeli turo. Nekje nad planino Konjščico je bila pot toliko ledena, da smo si nadeli dereze. Spet se je naredil krasen sončen dan in v zavetrju se je lepo ogrelo.

Tako smo si pod Jezerci privoščili pavzo, nato pa v senci in mrazu nadaljevali proti Studorskemu prevalu. Naš turni smučar je zavil desno in se na Veliki Draški vrh povzpel po snežnih pobočjih, po naši sestopni smeri.

Mi pa smo nadaljevali do Studorskega prevala, kjer smo spet ujeli sonce in veter. Tu smo tudi mi zavili desno, po normalnem pristopu na VDV.

Sprva smo hodili po strmem snežišču s trdim snegom, višje na grebenu pa je bilo precej kopno. Na naši levi se je lepo videla Vzhodna grapa v Toscu in v njej dve skupini pristopnikov.

Na našem vrhu je tudi bilo nekaj ljudi, sami turni smučarji, a ravno ob našem prihodu ni bilo nobenega več, da bi nas slikal vse skupaj. Zaradi vetra se nismo dolgo zadrževali na vrhu, čeprav so bili krasni razgledi po okolici.

Naredili smo dve skupinski sliki, na obeh je manjkal tisti, ki je slikal in nato sestopili, Sandi pa je odsmučal. Nekje nižje smo našli zavetrje in si privoščili odmor za malico.

Sledil je sestop do Jezerc od tam pa do planine Konjščice. Tu smo se zopet malo ustavili in opazovali Gamsovo grapo v Ablanci. Razmere so bile videti super, zato smo sklenili, da jo naslednji teden obiščemo.

Povzpeli smo se na markirano pot Rudno polje - Jezerca in po njej sestopili nazaj do parkirišča na Rudnem polju. Odpeljali smo se proti domu in analizo ture opravili v piceriji Gorenc v Kranju, kjer smo nazdravili Janezovi 150-ti udeležbi na turah GS.

Spisal Tomaž

Fotografije Tomaž

Fotografije Marjan

Fotografije Matjaž

Fotografije Deja

Relive

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar