Trupejevo poldne, 15.1.2022

Trupejevo poldne 1.931 m,
Blekova planina 1.643 m

udeleženci: Sabina, Kristina, Jana, Marjan, Polde, Viktor, Stojan, Marko, Radovan, Anja, Katja, Lili, Nevenka, Antonija, Klavdija, Tomaž, Matjaž, Edo
trajanje: 8 h 20 min
višinska razlika: cca 1.070 m
dolžina: 15,3 km

Zaradi plazovne nevarnosti v visokogorju smo se podali nižje. Plan je bil Trupejevo poldne in Vošca. Zbralo se nas je 18 in eden na poti in najprej smo se zapeljali na OMV Radovljica.

Po jutranji kavi smo se zapeljali do Srednjega Vrha, kjer smo, v iskanju parkirnih prostorov, malo telovadili z avtomobili. Oprtali smo nahrbtnike z zimsko opremo in začeli s turo.

Sprehodili smo se čez vas in višje zavili desno na kolovoz. Po dolini potoka Jerman smo se vzpenjali navkreber in željno pogledovali kje bomo dosegli sonce, naredil se je namreč izredno lep dan.

Višje smo si nataknili krplje in nadaljevali z vzponom po Železnici. Po dobrih treh urah smo dosegli sonce na sedlu med Trupejevim poldnem in Lepim vrhom. Še malo in ob pol poldne smo prišli na Trupejevo poldne.

Dan brez oblačka, razgledi fantastični. V dolinah pa megla. Po pol ure uživanja na vrhu smo nadaljevali. Naš plan je bil greben med Trupejevim poldnem in Blekovo planino.

Greben je bil od zadnjega sneženja še deviški in tako smo mi zarezali špuro. Razmere na grebenu so bile super, nekako bolj za krplje kot za dereze. Vreme in razgledi pa, da bi vriskal.

Kar dolga je do Blekove planine, približno uro in tri četrt smo porabili na grebenu. Na idilični Blekovi planini smo pomalicali in skenslali Vošco.

Preveč bi bilo za kratek dan, saj bi tudi na Vošco mi delali gaz, vendar tokrat navkreber. Tako smo sestopili proti Železnici. Takoj pod Blekovo planino se je sneg že toliko ojužnil, da bilo bi brez krpelj kar naporno.

Nižje smo dosegli gaz in razmere so bile boljše. Še dobro, ker so se ene krplje polomile. Malo smo se še vlekli po dolini potoka Jerman, nato pa prišli nazaj v Srednji Vrh. 

Tu smo pred koncem ture opravili še nakupe sira, kislega mleka in jogurtov.Ob prihodu do avtomobilov smo se z nekaterimi razšli, večina pa se nas je ustavila še na analizi ture pri Danici v Dovjem.

Super preživeta sobota.

Spisal Tomaž

Fotografije Matjaž

Fotografije Tomaž

Fotografije Marjan

Relive

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar