Mrzlica, 12. 11. 2023

Mrzlica 1.122 m

PD Rašica
udeleženci: Anja, Marko, Andreja, Vasja, Jakob, Iva, Nuša, Jure, Kristýna, Ivan
trajanje: 6 h 40 min
višinska razlika: 1.000 m
dolžina: 15 km


Razpisano turo na Zadnjiški Ozebnik smo zaradi slabega vremena najprej premaknili iz oktober na november. Ker pa je hladna fronta v visokogorju vrgla sneg, je bila potrebna še nadomestni, nižji cilj.

Izbrana je bila Mrzlica, ena najbolj obiskanih gora v Posavskem hribovju. Stoji kot mejnik skoraj na sredini med Savinsko dolino in Zasavjem in je zato mikavna za planince z obeh strani.

Zaradi te svoje sredinske lege in dejstva, da so vsi bližnji vrhovi precej nižji, nam vrh Mrzlice nudi izredno lep razgled na vse strani. Naš plan je bil naskok na vrh iz Zasavja, točneje iz Hrastnika.

V jutranji megli smo se zbrali v Šentvid. Zapeljali smo se v Hrastnik, kjer smo računali na jutranjo kavo, a smo zviseli, ker so v nedeljo ob 7h zjutraj vsi lokali v Hrastniku zaprti.


Nič zato, odprta je bila pekarna in tako je kavo nadomestil burek. Nato smo se sprehodili čez Hrastnik in zavili na planinsko pot čez Klobuk. Nekje na poti na Klobuk smo se dvignili nad meglo.

Vrh Klobuka nas je tako prijazno povabil k razgledu: iz megle je kukal trboveljski dimnik, na jugozahodu smo videli Lisco in Gorjance, na jugu je kraljeval posavski prvak Kum, na zahodu cela panorama Posavcev, ki so se dvigali nad meglo.

Na severu pa smo videli naš cilj, ki je bil rahlo pobeljen s snegom. Nadaljevali smo do planinskega doma na Kalu in nato na vrh Kala. Od tu do vrha Mrzlice ni bilo več prav daleč.

Ker je bilo ravno na vrhu najbolj neprijazno vreme tega dne, smo vrh hitro zapustili.  Planinskega doma tik pod vrhom nismo obiskali, ustavili smo v planinskem domu na Kalu in si tu omislili analizo ture.

Po kosilu smo sestopili do spomenika NOB Revirski četi, kjer je razcep poti. Zavili smo desno in preko vasice Ravne in sotesko Bobna sestopili nazaj v Hrastnik.

Spisal Tomaž

Fotografije

Relive

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar