Untersberg, Königssee, 12.10.2010

udeleženci: Dolfe, Primož, Tomaž
trajanje obeh tur: 5h 30min
višinska razlika: cca 1100 m 

S Primožem sva jo še enkrat mahnila v Berchtesgadenske Alpe na ogledno turo. Tokrat se nama je pridružil še njegov oče, Dolfe. Zgodaj smo se odpravili iz Ljubljane in po približno treh urah vožnje prispeli v St. Leonhard, kjer je spodnja postaja nihalke na Untersberg.

Untersberg je gorski masiv, 15 km južno od Salzburga, z najvišjim vrhom Berchtesgadener Hochthron (1972 m).  Nihalka do zgornje postaje v osmih minutah in pol premaga 1320 m višinske razlike.


 Ko smo se pripeljali do zgornje postaje smo se razšli, Dolfe se je spustil do koče Zeppezauerhaus, midva pa najprej na prvega od mnogih vrhov masiva, Geiereck (1805 m).





V čudovitih razgledih sva nadaljevala po grebenu, do Salzburger Hochthrona (1853 m). Po grebenu gre  tudi nemško - avstijska meja.

Namen ogleda je bil preveriti kako izgleda pot naprej proti Berchtesgadener Hochthronu. Po ogledu sva se vrnila proti zgornji postaji žičnice, kjer naju je pred kočo Hochalm že čakal Dolfe.

Odpeljali smo se v dolino in potem z avtom naprej, mimo Bertchesgadna in v Königssee. Tu so se naše poti spet ločile, Dolfe se je z gondolo odpeljal na vrh Jenner (1802) in šel raziskovat okoliške koče, midva pa na vožnjo z ladjico po  Königssee do kapele sv. Bartolomeja.

Po izredno razgledni poti sva se vzpela do planine Kuhroint, kjer sva se ustavila v koči in občudovala razgled na Watzmann, ki ga je tako kot Hoher Göll prvi osvojil Valentin Stanič.

Po postanku sva se spustila proti Königssee. Pot gre mimo prve umetne steze za bob, sankanje in skeleton na svetu. Stezo trenutno prenavljajo zaradi svetovnega prvenstva v februarju 2011 in zaradi kandidature Münchna za zimske olimpijske igre 2018.


Po srečanju z Dolfetom smo šli na sever Berchtesgadna raziskovat, kje bi bilo najbolje sestopiti iz Untersberga, za finale pa še na ogled pivnice Hofbrauhaus Berchtesgaden, ki obratuje od leta 1645.

Spisal Tomaž



Ni komentarjev:

Objavite komentar