Hohe Veitsch, 31.10.2018

Rauschkogel 1.720 m,
Graf Meran Haus 1.836 m,
Hohe Veitsch 1.981 m,
Großer Wildkamm 1.874 m,
Kleiner Wildkamm 1.757 m

udeleženci: Jana, Marjan, Stojan, Nevenka, Antonija, Tomaž
trajanje: 9 h 20 min
višinska razlika: cca 1.680 m
dolžina: 25 km

Na dan reformacije smo se namenili odkriti novo alpsko skupino, Mürzsteger Alpen na avstrijskem Štajerskem. Skupina je ime dobila po levem pritoku Mure, reki Mürz.

Naš cilj je bil najvišji vrh skupine, skoraj dvatisočak Hohe Veitsch. Imeli smo tri variante pristopa in ker smo imeli dva avta, smo si omislili najbolj smiselnega za tako oddaljeni cilj, prečenje.

Po vožnji po štajerski avtocesti mimo Gradca in zastoja pri Bruck an der Mur, smo prispeli do sedla Steirischer Seeberg.

Tu smo izkrcali posadko, šoferja pa sva se zapeljala do sedla Niederalpl, kjer sva pustila en avto in se vrnila nazaj do sedla Steirischer Seeberg.

Ostali so medtem zaradi mraza že začeli s turo in naju počakali na planini Göriacher, kjer je že bilo prijetno toplo.

Nadaljevali smo gor in dol po travnikih ter gozdovih in v naslednji uri in pol prišli do planine Turnauer. Tu smo naredili še ovinek na razglednik Rauschkogel.

Ta je res zelo razgleden saj se je lepo videl Hochschwab in praktično celotno istoimensko alpsko skupino.

Lepo se je videl tudi večji del naše ture na Eisenerzer Reichenstein, na severu je kraljeval Ötscher, na vzhodu Schneeberg in na jugovzhodu Stuhleck nad Semmeringom, vrh ki bo obiskan naslednje leto.

Sestopili smo nazaj na planino Turnauer in madaljevali do naslednje planine Rotsohl. Tu se je začel vzpon na Hohe Veitsch po poti Teufelsteig. Ta se konča malo pod vrhom, pri koči Graf Meran Haus.

Koča je bila seveda zaprta, saj je bil v Avstriji delovni dan. Začel pa je pihati veter in ko smo prišli na vrh Hohe Veitscha je že prav zoprno pihalo. Kar hitro smo se spustili do sedla Gingatzweise.

Tu se je začel najbolj atraktivni del ture, prečenje grebena Wildkamm po neoznačeni stezici. Greben ni težek, je pa mestoma precej ozek.

Veter, ki je neusmiljeno bril ravno v smer prepada na severu, je kar popestril turo.

Obiskali smo oba vrhova v grebenu,  Großer in Kleiner Wildkamm ter vmes počivali smo na mestih, ki so bila v zavetrju. Dan se je medtem hitro zaključeval.

Z grebena smo na planino Sohlen sestopili v mraku, zadnji kilometer in pol poti do sedla Nideralpl pa smo hodili z lučkami v trdi temi.

Vrnili smo se po prvi avto in tokrat analizo ture opravili kar v Avstriji, v vasici Au bei Turnau.Tura je bila tudi jubilejna, saj je tole potopis številka 500.

Spisal Tomaž






1 komentar: