Veliki Planik, 29.12.2019

Mali Planik 1.259 m,
Mali Planik 1.272 m,
Županj vrh 1.130 m,
Planinarska kuća Korita 1.010 m

PD Rašica
udeleženci: Sabina, Ran, Monja, Silva, Lucija, Marko L., Polona, Marko M., Albina, Vasja, Pavla, Petra, Jože, Vida, Andreja, Irena, Franci, Tomaž, Tilen, Renata, Ivan
trajanje: 6 h 50 min
višinska razlika: 975 m
dolžina: 17,2 km

Čičarija je kraška pokrajina v severovzhodnem delu Istre. Vleče se v jugovzhodni smeri od Kozine v Sloveniji do Reke na Hrvaškem.

Naš cilj je bil njen najvišji vrh, Veliki Planik. Ob 6 h smo krenil iz Ljubljane in se na Ravbarkomandi ustavili na jutranji kavi.

Nadaljevali smo do Črnega Kala in od tam do mejnega prehoda Sočerga, mimo Buzeta, vse do Lupoglava. Tam smo zavili do vasice Brgudac.

Leta 1910 je imela vas 501 prebivalca, po popisu iz leta 2001 le še 12. Brgudac je simbol antifašistične borbe v Istri o čemer pričajo številni spomeniki.

V vasi smo parkirali in začeli s turo. Po spodnji poti smo se odpravili proti sedlu med Velikim in Malim Planikom.

Dobri dve uri smo potrebovali do sedla. S sedla smo najprej skočili na Mali Planik, najbolj razgleden vrh današnjega dne.

V lepem vremenu smo res lepo videli  na vse strani; Gorski Kotar, Reko, del Kvarnerja, Učko in velik del Istre.

Sestopili smo nazaj do sedla in se vzpeli na Veliki Planik. Če je bilo na Malem Planiku še nekaj vetra je tu že čisto ponehal.

Z Velikega Planika smo nadaljevali po grebenu. Hodili smo po bukovem gozdu in si nekje ob poti ogledali manjšo kraško jamo v kateri so kar konkretni kapniki.

Po uri nadaljevanja smo prišli do razcepa. Do koče je bilo le 5 minut, a mi smo naredili še ovinek na Županj vrh.

Z vrha smo sestopili do planinskega doma Korita. Tu smo se ustavili le na kratko in nadaljevali do korit pod Brajkovim vrhom.

Gre za vodni izvir, ki se preliva čez 10 lesenih korit. Po poti do Korit smo sestopili v Brgudac.

Poslovili smo se od celjske ekipe, ki se ji je mudilo domov, mi pa smo se odpeljali na analizo ture v gostilno Ražman v Gračišču.

Spisal Tomaž










Ni komentarjev:

Objavite komentar