Psinski vrh / Sinacher Gupf, 8.2.2020

Psinski vrh / Sinacher Gupf 1.577 m

PD Rašica
udeleženci: Ljuba, Bogdan, Mihela, Jože, Vida, Urška, Tomaž, Vladimir, Branko 
trajanje: 5 h 20 min
višinska razlika: cca 960 m
dolžina: 13 km

Na avstrijski strani Karavank je precej atraktivnih sredogorskih ciljev. Nekateri so poznani in obiskani, spet drugi pa podcenjevani in zelo redko obiskani.

Tak zadnji je tudi Psinski vrh /Sinacher Gupf. Skupaj z Žingarica / Singerberg tvorita samostojno podskupino med Medvedjim dolom in Ljubeljsko Borovnico, od osrednje verige Karavank pa ju ločita Pliberški jarek in Križnikovo sedlo.

Žingarico sno že obiskali jeseni leta 2016 iz Slovenjiega Plajberka / Windisch Bleiberg. Sedaj je bil na vrsti Psinski vrh iz severa.

Na kulturni praznik se nas je zbralo za kombi. Po jutranji kavi v Tržiču smo se zapeljali čez Ljubelj in nato do Drave. Tu smo zavili levo in se po dolini Rož zapeljali do Bistrice v Rožu / Feistritz im Rosental.

V Bistrici smo zavili v breg, do vasice Sine / Sinach. Parkirali smo kombi in se pripravili na pohod. Naš cilj je bil direktno pred nami, nad nami popolna jasnina.




Planirali smo krožno turo, po levi gor, po desni dol. Po levi je pomenilo vzpon proti sedlu Vranjica (Oreinzasattel). Slabi dve uri smo rabili do tja.




Nadaljevali smo na greben in v slabih treh urah prišli na vrh. Nemško je to Sinacher Gupf, s slovenskim imenom je več težav; Psinski vrh, Psinji vrh, Sinski vrh, kdo bi vedel kako je res prav.

Vrh je napol razgleden, napol poraščen. Kar dolgo smo se zadržali na vrhu. Sestopili smo po zahodni in južni strani in na začetku nataknili dereze.

Šele precej nizko se nam je posvetilo, da smo na vrhu pozabili narediti tradicionalno gasilsko sliko. Hitro smo popravili napako in nadaljevali s sestopom.

Malo pred zaselkom Strugarji smo zavili na makadamso cesto, ki na je pripeljala nazaj v Sine. Zapeljali smo se v Slovenijo in zaradi kulturnega praznika komaj našli gostilno za analizo ture. Na koncu smo se stlačili v picerijo Moby Dick v Črnivcu.

Spisal Tomaž




 

Ni komentarjev:

Objavite komentar