Bele stene, Kršičevec, 18.4.2022

Bele stene 863 m,
Kršičevec 1091 m

PD Rašica
udeleženci: Katja, Silva, Jana, Marjan, Neža, Špela, Katarina, Črt, Tomaž, Deja, Stane, Miro, Matjaž, Ivan
trajanje: 5 h 30 min
višinska razlika: cca 630 m
dolžina: 15 km


Še ena tradicija se poraja, lahki društveni izleti na velikonočni ponedeljek. Pred dvemi leti smo šli Ivanac nato pa dve leti v tem terminu ni bilo možno delati izletov.

Tokrat smo odšli na Kršičevec v Pivški kotlini. Vrh ima težko zapomnljivo in težko izgovorljivo ime in je tako postal marsikaj, Krščičevec, Kriščevec, Kriševec in še bi se kaj našlo.

Pomaga, če si ime zapolniš po kršju, ki ga na gori ne manjka. Hitra in ponavljajoča izgovorjava imena pa bi recimo lahko služila za test alkoholiziranosti; Kršičevec, Kršičevec, Kršičevec, Kršičevec, ...

Po jutranji kavi na počivališču Lom smo se odpeljali v Juršče, vsaco bliziu Knežaka. Juršče je bilo nekoč Jurišče, leta 2007 pa preimenovano v Juršče.

Parkirali smo na parkirišču pri cerkvi sv. Jurija. Najprej smo se odpravili na Bele stene, severno od Juršča. Z vrha smo sestopili do Spodmola, kjer smo si privoščili postanek.

Sestopili smo v dolino in se vzhodno od Juršča priključili poti Juršče - Kršičevec. Do vznožja Kršičevca smo hodili po travnikih, ob vznožju pa smo stopili v gozd. Ob poti je zanimivost, lipa zraščenka.

Kar štirinajst debel raste iz enega »gnezda«. Če ji bo dano živeti, bo nekoč njen obseg brez dvoma rekorden, saj že sedaj meri več kot štiri metre.

Nadaljevali smo naprej in prišli do razpotja, direktna pot na Kršičevec in pot do Mrzle jame. Mi smo šli najprej na vrh, ki je zelo razgleden. Daljšo pavzo smo si privoščili nato pa po isti poti sestopili do razpotja.

Od razpotja smo krenili še do Mrzle jame. Dostop do jame ni enostaven in večina se ni odločila za spust. V kotanji pred jamo sta še trd sneg in led, toliko hladneje je tu ob jami.

Po isti poti smo se vrnili v Juršče in zaključili z našim izletom. Bil je velikonočni ponedeljek in slutili smo težave pri iskanju gostilne za analiz ture.


Imeli smo prav, čeeprav sta nas dva udeleženca zapustila po koncu ture, nas je še vedno bilo 12 in take skupine niso mogli vzeti nikjer, ker so vili povsod polni.

Malo smo tako iskali nato pa smo se odločili, da se odpeljemo Ljubljano, da ne bi še na cesti ujeli kakšne gneče. Analizo ture smo tako opravili v gostilni Kaval na Brodu.

Spisal Tomaž

 

Fotografije Marjan

Fotografije Matjaž

Fotografije Tomaž

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar