Monte Malvueric, 27.4.2023

Mali vrh / Monte Malvueric / Malurch 1899 m

udeleženci: Janez, Kristina, Jana, Marjan, Stojan, Brane, Alja, Nevenka, Antonija, Klavdija, Deja, Stane
trajanje: 8 h 30 min
višinska razlika: cca 1400 m
dolžina: 16 km


Spet smo se odpravili v Karnijske Alpe. Naš cilj je bil Mali vrh oziroma Monte Malvueric (italijansko), Malurch (nemško). Gora se nahaja južno od sedla Mokrine oziroma Passo di Pramollo (italijansko), Nassfeld (nemško), znanega po največjem smučišču avstrijske Koroške.

Po jutranji kavi smo se zapeljali do Tablje, ki ima  italijansko ime Pontebba, furlansko Pontêbe in nemško Pontafel. Tu smo pobrali še eno udeleženko in se zapeljali v dolino Tabeljskega potoka. Malo nad vasico Dolenja Studena, italijansko Studena bassa, smo parkirali.

Po poti 432 smo,  večinoma po kolovozu, v dobri uri prišli na planino Pricot. Po postanku smo nadaljevali po pot po gozdnatem pobočju in v naslednji uri smo prišli pod južno ostenje Dolenjega Malega vrha, oziroma pod Monte Malvueric basso.

Kmalu smo prišli do križišča s potjo 433. Zavili smo levo in se kmalu znašli na najbolj atraktivnem delu celotne ture. Prečenje po atraktivnih policah, s čudovitimi razgledi na Zahodne Julijske Alpe in na Karnijske Alpe nad Val Aupo.

Mulatjera iz časov prve svetovne vojne ima tudi dva tunelčka, vklesana v skale. Preči celotno južno ostenje Malega vrha in pripelje na sedlo Pridola. 

Tu smo se priključili poti Alta Via CAI Pontebba, ki preči Mali vrh. Po vzhodni strani gor in po zahodni strani, normalnem pristopu, dol.

Tak je bil plan. In sprva nam je šlo. Pojavljale so se zaplate snega in ko se pot prevesi na severno stran, je bilo snega preveč in preveč je bil južen, da bi bilo varno za našo skupino. 

Prečitii bi morali izpostavljeno pobočje, za kar bi potrebovali po dva cepina namesto enega in tako smo obrnili.

Po atraktivnih policah smo šli še nazaj, vse do odcepa normalne poti na Mali vrh. Po zasneženi poti smo utrli pot na vrh, kamor smo prišli po dobrih šestih urah ture. 

Vrh ima na zemljevidih tudi ime Malvuerich Alto in je čudovit razglednik.Vremena nismo imel bleščečega, a padavin ni bilo. 

Vseeno smo pohiteli s sestopom in se križišču poti 433 in 432 nadaljevali po poti 433. Na vrh namreč niso odšli vsi, nekaj jih je obrnilo. 

Ti so nam premaknili kombi in avto in omogočili sestop po krajši poti na cesto, ki pelje od Tablje do Mokrin.

Na dogovorjenem mestu smo bili oboji hkrati in tako smo lahko takoj pogledali kaj imamo spravljeno v hladilnih torbah. Po ogledu smo se odpeljali do Tablje, se poslovili od ene od udeleženk in se odpeljali v Slovenijo in se ustavili na analizi ture pri Aljažu v Dovjem.

Spisal Tomaž

Fotografije Marjan

Fotografije Tomaž

Relive

Ni komentarjev:

Objavite komentar