Veliki Jelenk, 5.3.2011

Veliki Jelenk 2114 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Aleš, Blaž, Edo, Janez, Lučka, Maks, Marjan, Matic, Miha, Nevenka, Primož, Radoš, Robi, Tadej, Tomaž
trajanje: 8h 35min
višinska razlika: cca 1420 m


Trikrat na leto so v programu Gorniške skupine ture, ki jih pro bono vodijo rašiški gorski vodniki. V marcu je bila planirana tura na Zagorelec in Šmihelovec pod vodstvom Blaža Stresa. Tura je bila v programu že v lanskem aprilu, a je zaradi preobilice snega odpadla in Blaž si je omislil odlično nadomestno turo na Malo Jerebico.

Tokrat se nas je ob 5h zjutraj zbralo 15 gornikov in s kombijem ter dvema avtomobiloma smo jo mahnili proti Bavšici. No, eni smo naredili še ovinek čez Goričane po pozabljene gojzarje.

Na jutranji kavi smo ujeli preostalo skupino in se odpeljali proti Trbižu. Šli smo mimo dveh prizorišč svetovnega pokala v alpskem smučanju, v Kranjski gori se je ta dan obetal moški veleslalom, v Trbižu pa ženski smuk.

Vendar zaradi zgodnje ure ni bilo gneče, le policisti so že bili na svojih mestih in italijanski so nas takoj za mejo ustavili in prekontrolirali dokumente šoferjev. Čim je zraven Blaž se na meji nekaj zakomplicira. Nadaljevali smo čez Trbiž in Predel ter v dobrih dveh urah prispeli v Bavšico in parkirali pri Planinskem učnem središču Bavšica.

Plan je bil, da gremo najprej na Veliki Jelenk, tam vidimo kakšne so razmere in se odločimo ali gremo še naprej proti Zagorelcu in Šmihelovcu. Po markirani poti smo se po grapi V Tesnih vzpeli do lovske koče Bukovec. Tu smo si namontirali dereze in nadaljevali še malo po markirani poti potem pa zavili v grapo.

Na izstopu iz grape nas je pričakalo sonce, na hitro pa smo si organizirali še prvenstvo v lovljenju plastenk na snegu, kjer sem suvereno zmagal. Jelenk smo napadli z južne stani. Proti vrhu sta vodili dve grapi, za vzpon smo izbrali desno. Po štirih urah smo v rahlo kičastem vremenu uživali na vrhu Jelenka.

To je to za danes je dejal Blaž, nadaljevanje glede na snežne razmere ni varno in Zagorelec in Šmihelovec sta zvisela. Sestopili smo po JZ grebenu in potem po levi grapi, gledano od spodaj, navzdol. Pri tem smo si dvakrat pomagali z vrvjo, kar je pobralo kar veliko časa.

Pri lovski koči se je skupina spet zbrala, pospravili smo plezalne pasove in dereze,  ter duhovičili o žolnah in »žolnah«. Pod kočo smo imeli krajši smuk na gojzarjih, odstopil sem po slabem metru. Še sestop po grapi V Tesnih in turo smo zaključili z martinčkanjem pri PUS Bavšica.

Popoldanska ura je pomenila, da so gledalci iz Trbiža in Kranjske gore že odšli, zato na cesti ni bilo veliko prometa. Gneča pa je bila pri Martinu v Kranjski gori, zato smo izlet zaključili pri Dežmanu na Kokrici.

Spisal Tomaž


 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar