Kavranova stena, 30. 3. 2019

Kavranova stena 301 m,
Sopalj 321 m,
Debelo brdo 302 m

udeleženci: Marja, Ruža, Tjaša, Silana, Matjaž, Mojca D., Peter, Leonida F., Nadja, Boris G., Ana, Ines, Brina, Aleksander, Mirko, Miriam, Leonida K., Lea, Joža K., Bogdan, Boža, Ksenija, Maja, Mirjam, Kaja, Jože P., Andreja, Rok, Tina, Roza, Marjeta, Marija, Mateja, Teja, Robi, Marjan, Nives, Katarina, Mojca P., Mihela, Andreja, Sašo, Kinč, Irena, Hana, Tomaž, Miran, Ema, Stanko, Ivan, Deja, Primož, Boris Ž.
trajanje: 6 h 55 min
višinska razlika: cca 600 m
dolžina: 13,3 km


Odpravili smo se na planinski izlet v zaledje Crikvenice. S čisto novim avtobusom Mercedes-Benz Tourismo smo se mimo Ilirske Bistrice, Reke in odcepa za Krški most pripeljali v Crikvenico.

Po odmoru za jutranjo kavo in nakupe v trgovinah smo se kar iz mesta odpravili na pohod. S hojo smo začeli na Ljubavni cestici.

Ljubavna cestica je 8 km dolga mreža poti med Crikvenico in Kavranovo steno.

Zasnovana je bila v 30. letih prejšnjega stoletja in dobila ime, ker so se po njej radi sprehajali zaljubljenci. Po drugi svetovni vojni je bila zapuščena, obnovljena pa v 90. letih.

Na poti se kmalu odpre pogled na Vinodolsko dolino, zaledno dolino med krajem Križišče in Novim Vinodolskim.

Po tri četrt ure hoje smo prišli do poznoantične utrdbe Badanj. Utrdba je svojo funkcijo opravljala od 4. stoletja do velikega potresa leta 1348, po katerem je bila zapuščena.

Nadaljevali smo do razgledne točke po Vinodolski dolini. Od tam ni več daleč do Kavranove stene. Od tu je lep razgled po Kvarnerju.

Po daljši pavzi smo nadaljevali po grebenu v smeri Reke. Po dobri uri smo se spustili na sedelce. Od tu je del ekipe skočil še na vrh Sopalj, vsi skupaj pa smo nadaljevali na Debelo brdo.

Nadaljevali smo spet gor in dol po škrapljah. Krški most nam je bil vse bližje, dokler se nismo spustili v Vinodolsko dolino, do vasice Ceroviči.

Od tu smo šli spet gor, do gradu Drivenik. Tu nas je čakal avtobus in naš pohod se je končal. Zapeljali smo se do vasi Križišče in od tam na kvarnersko avtocesto.

Preživeli smo zelo lep dan in se za zaključek ustavili v gostilni Potok v Jelšanah.

Spisal Tomaž





Ni komentarjev:

Objavite komentar