Mosermandl, 17.8.2019

Mosermandl 2680 m,
Franz Fischer Hütte 2020 m

PD Rašica
udeleženci:  Sabina, Bojan, Jan, Vesna, Stojan, Marko, Robi, Antonija, Klavdija, Tomaž, Ivan
trajanje 7h 40min
višinska razlika: 1250 m
dolžina 13,6 km

Mosermandl je najbolj poznana gora v Radstadtskih Turah, najzahodnejši skupini Nizkih Tur. Je izreden razglednik in se nahaja v neposredni bližini turskega predora.

Do predora pride avtocesta A10 po Zederhauski dolini in Mosermandl je tako viden kmalu po prihodu iz predora Katschberg in ves čas vožnje po Zederhauski dolini.

Že zaradi tega ga je bilo potrebno obiskati. In ker sem leta 2012, ko je bila na njem Gorniška skupina, manjkal, sem ga letos uvrstil v program vodniškega odseka.

Zbralo se nas je 11 udeležencev. Po jutranji kavi smo se zapeljali do karavanškega predora. Vmes smo izvedeli da je zaprt, zato smo zavili z avtoceste in se zapeljali v Avstrijo čez Trbiž.

Po predoru Katschberg smo se zapeljali z avtoceste in se po lokalni cesti peljali po Zederhauski dolini. Med vožnjo po dolini se je pred nami v soncu kopal Mosermandl.




Lokalna cesta gre vse do portala v turski predor in nato nad njem v dolino Riedingtal. Cesta v dolini je plačljiva, 9 € po vozilu. Zapeljali smo se do našega izhodiščnega parkirišča, odložili udeležence in nato eno vozilo premaknili na sestopno parkirišče.


Po vrnitvi na izhodišče smo začeli s pohodom. Najprej po serpentinasti gorski cesti skoraj do planine Jakober. Nato pa po planinski poti proti Franz Fischer Hütte, vendar samo do razcepa.

Tu smo zavili levo proti vrhu Mosermandla. Preko melišča in nato gruščnate grape smo v 3 urah in 15 minutah prilezli na vrh.





Potrdilo se je da je Mosermandl izreden razglednik, Ivan pa je ugotovil, da je tu že bil, kakšnih 40 let nazaj.

Sestopili smo na severno stran, po lahki ferati, prelahki za kakšne samovarovalne komplete.






Po izstopu iz stene in ferate smo nekaj časa hodili po kraških škrapljah in zaplatah snega.

Kmalu smo zavili na zahod proti koči, ki smo jo dosegli po dobrih 6 urah ture.






Franz Fischer Hütte je ena lepših sodobnih koč, vsa je lesena, oblečena v macesnove skodle.






Privoščili smo si postanek na sončni terasi. Enotni smo si bili, da je Mosermandl več kot vreden obiska in da nam je uspela krasna tura.

Po postanku smo sestopili do parkirišča, zbrali vozili in se odpeljali v Sloveniju na analizo ture v Pizzerija Gorenc v Kranju.

Spisal Tomaž





 

Ni komentarjev:

Objavite komentar